Peter Marcus Apátsági Söröző-Étterem

Posted: november 19, 2008 in Apor Péter utca, belga, Belgium, Budapest, kocsma, Peter Marcus Apátsági Söröző-Étterem, Pub, restaurant

Peter Marcus Apátsági Söröző-Étterem
1011 Budapest, Apor Péter utca 1
www.patermarcus.hu
tel: 212-1612

A Lánchídtól nem messze
, a bűzös Fő utcáról nyíló utcácskában. Belga étterem, belga sörök. Egyetlen gyengéje a kiszolgálás: talán a fáradtság tette, hogy estfelé kissé morcosak voltak a személyzet tagjai. A málló vakolatot talán az ódon hangulat érdekében nem javítják. Belgiumban lepukkantnak számítana, itt drága és trendi helyként pozícionálja magát.

“Megkíséreljük bemutatni kedves vendégeinknek a hihetetlen belga sörkultúra egy részét, az apátsági, trappista és gyümölcs sörök világát. Aperitivként – Magyarországon először! – sörpezsgőt és sörkoktélokat ajánlunk.”

1156-ban Marc Pieter Maria Bormans elhagyta Rómát, mert megelégelte a Pápai állam fényűzését, pompáját, képmutatását. Elhatározta, hogy visszatér az őszinte Krisztusi hithez. Végigvándorolt az akkori Európa több országán és fejedelemségén, míg végül 1160-ban megállapodott a mai Damme területén levő Moer-Cerchun forrás mellett, ahol úgy érezte megvalósíthatja elképzeléseit, rendházat alapíthat és hitére térítheti környezete fogékony földműveseit.
Miről is szólt az általa elképzelt élet?
– visszatérni a természethez
– visszatérni az igaz Krisztusi hithez
– a pompa, a fényűzés teljes megtagadása
– egyszerű, mértéktartó életforma
– a teljes önellátás

Évről évre sokasodó társaival, hosszú és fáradtságos munka árán felépítették a Pater Marcus apátságot, mely attól fogva messze környéken minden megtérő és menedékkérő otthona lett.
A rendszeres hitgyakorlás mellett teljes önellátásra rendezkedtek be. Mivel a korai rendházakat a Benedek rendiek, vagyis a bencések elsősorban laikusok – mai szóval élve: mindenki, a közemberek – számára alapították, volt is bennük kit ellátni bőven. Ezért nyert különös fontosságot az önellátás.
Saját maguk készítették
-a kenyeret
-a sajtot
-a bort
és a forrás vizét felhasználva a sört. Az egyik első rendház volt az övék, mely a sört az apátság falain kívül is árusította, vagy más élelmiszerekre, különböző iparos termékekre cserélte.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s