Már írtunk róla, de csak úgy “többek között”. Hátha valaki nem ismeri.

Hummer, Budapest, agresszió, közlekedés, Múzeum körút, Kálvin térA budai rakparton, a bicikliútnak kinevezett keskeny sétányon (biciklijárda, gyalog-bicikliút) némely bringások szemmel láthatóan egy Hummer terepjáró tulajdonosának lelki problémáival küszködnek. Vadul tülkölve/csilingelve/füttyögve/tapsolva száguldoznak az ijedt járókelők között, az autósoktól kapott sérelmeiket továbbítva gyalogos embertársaiknak, akiket a forgalom akadályozóinak tekintenek. Elfeledve, hogy

1) minden ember alapvetően gyalogosnak születik.
2) ez a “bicikliút” csupán egy cinikus döntés beteg eredménye, mely kijátszotta egymás ellen a két környezetbarát közlekedési módot, a gyaloglást és a bringázást. Alapvető célja a bringaútépítési statisztika olcsó javítása volt, melyet aztán a baráti sajtó lelkesen idézhetett. Az autósoktól sávot elvenni már bátorságot igényelt volna, maradt a gyalogosok megkárosítása (lásd. pl a Bajcsy-Zsilinszky bicikliútat). Mi a rakparton vendégnek éreztük magunkat,  mindig a villamossíneken tekertünk: gyorsabb és tisztességesebb.

Íme, a Demszky-féle “bicikliút” két legviccesebb részlete, a Lánchíd alatti átjáró két oldalánál (Bem és Várkert rkp):Ezt tessék képzeletben benépesíteni a nyári szezon turistáival, hogy elképzelésük legyen az itteni közlekedés veszélyes és nyomorúságos voltáról 😀

Guglizásra ajánlott témák: cycle track, cycle lane, bicikliút, biciklisáv, bicikliút, gyalog-bicikliút, biciklijárda, biciklisáv, WOL (széles külső sáv), etc.

frissítés!!!
guglizás helyett álljon ide urga hozzászólása a criticalmass.hu-ról:

Húsz év alatt a biciklis infrastruktúráról alkotott elképzelések jelentős fejlődésen mentek keresztül. Annyira, hogy ma már három, egymást követő infrastruktúra nemzedékről beszélhetünk. Mindegyik nemzedék új megoldásokat kínál és mindegyik hozzáadódott az azt megelőzőekhez.

A következőkben a három biciklis infrastruktúra nemzedék főbb jellegzetességeit írjuk le röviden:

Első nemzedék (1970-es évek)

Megoldás-típus: bicikliút. 
Az elv: a biztonság érdekében elkülöníteni a kerékpáros és motorizált forgalmat. Egyéb, jellemző megoldások: lámpás kereszteződések, biciklis alagutak vagy hidak, nagy biciklitárolók.
Előnyök: az úttal párhuzamos részeken megfelelő biztonság.
Hátrányok: veszélyes kereszteződések, nagy költségigény, nagy helyigény.
Jelenlegi érvényességi terület : nagy, forgalmas utakkal párhuzamosan, kevés kereszteződés esetében, amikor van rá hely.
=> városban nagyon korlátozott alkalmazási lehetőség.

bicikliút, kerékpárút, Bajcsy-Zsilinszky út, V. kerület, Belváros, Budapest
Második nemzedék (1980-as évek)

Megoldás-típus: biciklisáv.
Az elv: elkerülni a kerékpáros és a motorizált forgalom túlzott elkülönítését, hogy a biztonság az útvonalon egyenletesebb legyen.
Egyéb megoldások: gyalogos-kerékpáros utcák, busz-kerékpársávok, lámpák előtti kerékpáros várakozók, kis biciklitárolók.
Előnyök: megfelelő biztonság az egész úton, megfelelő integrálódás a kereszteződéseknél, a gépjárművek sebességének csökkentése, kis költség, kis helyigény.
Hátránya: nem csökkenti a gépjármű-forgalmat.
Jelenlegi érvényességi terület: a sugárutak, körutak vonalán
=> a kerületeket összekötő utakon
biciklisáv, kerékpársáv, Bajcsy-Zsilinszky út, V. kerület, Belváros, Budapes

Budapest, IX. kerület, Ráday utca, forgalomcsillapításHarmadik nemzedék (1990-es évek)

Megoldás-típus : vegyes használatú, forgalomcsillapított utca.
Az elv : csökkenteni a motorizált járművek sebességét és forgalmát a sérülékenyebb úthasználók biztonsága növelése érdekében.
Eszközök : 30-as zónák, mini-körforgalmak, biciklis by-pass, a gépkocsival ingázók parkoló helyeinek csökkentése, a tömegközlekedés fejlesztése.

Előnyök : a sérülékenyebb közlekedők biztonsága, a gépjárművek által okozott károk csökkentése, kis költség, az utca, mint lakóhely rehabilitálása, a tömegközlekedési eszközök hatékonyságának növelése.
Hátrányok : – (nincs)
Jelenlegi érvényességi terület: kerületi utak
=> a kerületeken belül”

Forrás:
http://www.fubicy.org/article.php3?id_article=59
FUBicy, Fédération francaise des Usagers de la Bicyclette

………………
kapcsolodó posztunk: Le a villamossal (Batthyany tértől a Lánchídig)

Reklámok
Hozzászólások
  1. blogen szerint:

    Mondjuk ha a konkrét példát nézzük azért is szidhatnád Demszky-t, hogy ez a víz, ez a Duna, pont itt folyik, meg minek kellett azt a hidat odaépíteni, mikor annyi hely van még máshol! Ugyanis a Lánchídnál két lehetőség van.1. Felszedjük a villamossíneket és kerékpárutat építünk helyette, mivel az autóstól, tehát Budapest lakosságának döntő többségétől sávot elvenni nem lehet, nincs ugyanis plusz sávjuk, 2×1 sáv van, fennt össz-vissz.2. Ami most van.Vannak adottságok amin nem lehet változtatni, ez a post pont olyan, mintha egy autós azon problémázna, hogy a Belvárosban milyen szűkek az utcák, miért nem épít már Demszky sztrádát a Kecskeméti utca helyett, csak egy házsort kéne elvenni, dózer meg van wazze! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s