Peticíó az ipari lámpavasak ellen

Posted: április 8, 2009 in Köh, Rogán Antal, sétálóutca, városfejlesztési kft, városjáró blog

Csatlakozunk a Városjáró blog peticíójához, melyet a Belváros új sétálóutcája lámpaoszlopainak ügyében kezdeményezett:

Tisztelt KÖH!
Tisztelt Városfejlesztési Kft!

Mint a sajtóhírekből és az önök által kiadott szórólapokból megtudhattuk, április 6-val megkezdődött a Belváros új főutcájának nagyszabású kialakítása. Ezen munka a térség forgalmi rendjének megváltoztatásán túl annak vizuális megújulását is ígéri. Megújuló térburkolatokról, bővítendő zöldterületekről és új közvilágítás kiépítéséről szól.

Ez utóbbi kapcsán olyan információk kerület napvilágra, miszerint a mintegy öt és fél milliárdos költségű projekt során a korábbi tervekkel ellentétben sem korhű kandelábersor, sem trendi designlámpák telepítésére nem kerül sor, hanem a lehető legegyszerűbb villanyoszlop verzió, az úgynevezett benzinkút oszlopsor valósul meg.

Mint a főváros sorsát szívünkön viselő budapesti blogerek úgy gondoljuk hogy ezek a műtárgyak méltatlanok lennének a Belváros új promenádjának szegélyezéséhez. Az egyébként is alacsony színvonalú vizuális arculattal bíró budapesti közterületek ezen világítótestek alkalmazásával elesnének a projektből kihozható javulás lehetőségétől. Véleményünk szerint ez a most elfodaott kandelábertipus nem jó értelemben vett kompromisszum a konzervatív és progresszív megoldás között, hanem visszalépés, és csúnya szeplő a projekt arculatán. Ezért megkérjük Önöket, hogy változtassák meg döntésüket és a mintegy két kilométer hosszan megújuló szakasz közvilágítási megoldására találjanak színvonalasabb lámpasort.

Mindannyiunk érdeke, hogy Budapest alacsony színvonalú és meglehetősen vegyes vizuális összképe ne további kuszasággal és középszerűséggel gazdagodjon, hanem legalább lokális szinteken egységesebb, és szebb arculatot mutathasson.

Kérjük Önöket, hogy a Főutcaprogram lámpatelepítésének kérdését gondolják át még egyszer, hogy a 2010 első félévére megvalósuló új belvárosi főutca ne csak egy infrastrukturális pipaként vonuljon be a köztudatba, hanem tényleges vizuális, és környezeti megújuláskén – amelyből nem képezhetnek kivételt a világítótestek sem.

Köszönettel,

 a budapesti bloggerek
Reklámok
Hozzászólások
  1. nem találok semmit a peticionon *bloGGerek címen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s