Petőfi híd: festéket neki!

Posted: december 12, 2009 in brücke, Budapest, Chain Bridge, Duna part, fotó, hídak, Hungary, képek, Magyarország, Petőfi híd, photo

brücke, Budapest, Chain Bridge, Duna part, foto, Hungary, hídak, képek, Magyarország, Petőfi hid, photo, A császári és királyi Haditengerészet magyar hősihalottainak emlékműve a budai hídfőbenNézegesen Petőfi hídat (keményvonalasoknak : Horthy Miklós híd), ha nagyon ráér ezen a hideg vasárnap. Küllemét tekintve Budapest egyik legunalmasabb hídja, talán már soknak tartották a korabeli városgazdák a kábelhídak függő/lánc/gerber csuklós számát (köszi a névtelen kommenetlőnek a szakmai fényért). Baloldalt a K.u.K Haditengerészet magyar halottainak emlékműve a budai hídfőben, a pulai világítótorony másával.

Jelenleg viszonylag jó állapotban van van a híd, mínusz a kátyúk és a rozsdafoltok. Erősen ráférne néhány vödör festék, mielőtt annyira szétrozsdásodik, hogy a haverokat kell majd nagygenerálra hívni sok-sok talicska közpénzért. Filléres karbantartással, néhány vödör festékkel kellene elkerülni a teljes szétrohadást. Mi szóltunk, na, az Eiffel-tornyot is hétévente teljesen átfestik. Talán a hídmester képességeit sem haladná meg ez a feladat.

“We will most likely never realize the full importance of painting the Tower, that it is the essential element in the conservation of metal works and the more meticulous the paint job, the longer the Tower shall endure.” (Gustav Eiffel)

Frissen tegtelenítve a környék is, a Borásos téri aluljáró kevésbé rémisztő, mint a Nyugatinál levő tesója, pedig itt is szépszámú hajléktalan tengeti életét. Így is lehet.

A budai oldalon tervszerűen halad a zöldterület beépítése, Molnár Gyula üzlettársainak önbizalma töretlen. A Rió és a Zöld Pardon tákolmányait télire sem bontják el, a témára visszatérünk.

A híd építése 1933-ban kezdődött és 1937. szeptember 12-én adták át a forgalomnak. 1945. január 14-én a visszavonuló német csapatok felrobbantották a hidat.
1952-re újraépült a híd, ekkor kapta a Petőfi nevet.

Ajánlott irodalom: a Petőfi híd a sulineten, hídmesterek

Témába karmoló bejegyzéseink: a Boráros tér 2003-ban (kedves figyelmükbe az eltüntetett “Yankees Go Home!” falfirkát), a FREAR Kft óljai a Boráros téren is, a Mercure gondolatébresztő homlokzata 🙂

További hídjaink: Megyeri, Ferdinánd, Lánchíd, Újpesti (Északi) Összekötő Vasúti híd,

Reklámok
Hozzászólások
  1. Anonymous szerint:

    áhh én szeretem ezt a hidat, olyan izgalmas a rácsozása:]] amugy az uj ezsébet híd elött nem volt kábelhid budapesten. Azok függőhidak lehettek(lánc meg az böske) minusz a gerber csuklos Ferenc Jóska-híd mer az ugye egy szép rácshid olyan mint ez:D

  2. Klapanciusz szerint:

    honnét tudod te megkülönböztetni ezeket a hídakat egymástól, aszta, visszavonulok…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s