Újpesti nyomornegyed?

Posted: január 10, 2010 in automobilia, Újpest, blog, Budapest, favella, garázsok, híd, IV. kerület, közlekedés, Löwy Izsák utca, nyomor, Parkolás, szmog, zsidó

Az Újpest alapítójáról elnevezett Löwy Izsák utcában, az Északi Összekötő Vasúti híd mellett lőttük ezt a dél-amerikai favella sílusban épült festői bádognegyedet. A parkba épült mini nyomornegyedben azonban nem hajléktalanok, hanem autók laknak, világvárosunk még nagyobb dicsőségére.

IV. kerület, Újpest, garázsok, Budapest, automobilia, parkolás, Löwy Izsák utca

Újpest, rend. tan. város Pest-Pilis-Solt-Kiskún vm.-ben 56.489 lakossal. A zsidó hitközség megalakulása a község alakulási idejével esik össze. 1831-ben gróf Károlyi István megyeri pusztájából nagyobb területet hasított ki szőlőültetés céljából. Ez ültetések kapcsán jöttek Ú.-re az első telepesek, közöttük – hogy bőrgyárat létesítsen – Lőwy Izsák (l. o.) nagysurányi származású Pesten lakó polgár is, Joachim és Bernát nevű testvéreivel. A község 1840. alakult meg Újmegyer néven 106 lakossal. A lakosság zsidó tagjai között a Lőwyeken kívül az Ehrenwald és Neuschloss családok szerepelnek és az ő szorgalmazásukra történt, hogy az alapítólevél biztosította a községben a polgári egyenlőséget, úgy hogy felekezeti különbség nélkül mindenki választó és választható volt, azonkívül rendszeresítette az ipari szabadságot is és kizárta a céhalakulások lehetőségét. Az első itt szereplő családok nevei: Boscowitz, Deutsch, Fornheim, Hecht, Lippner, Müller, Schwarz, Sonnenfeld, Weisz, Wilheim, Wolfner. (Magyar Zsidó Lexikon)

kapcsolódó: Újpesti (Északi) Összekötő Vasúti Híd, a Chuck Norris híd

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s