Csatlakozzatok a 27 gigapixeles világrekordhoz

Posted: január 21, 2010 in 27 gigapixel, óriás, óriásképek, blog, Budapest, fotó, giant pictures, gigaképek, gigapixel, kép, képek, legnagyobb, motorized panoramic head, panoráma, világrekord

Mindenek előtt hálatelt köszönet Urbanistának, apánk helyett apánknak, aki jól belengette Bp és Pécs népszerűsítésével kapcsolatos ötletünket.

Nép, magyarok! Akárki! Segítséget kérünk egy új világrekord felállítására, Budapest és Pécs 15 percre híres lesz, végre. És még tankot sem kell elkötni. Összeférceljük a világ legnagyobb panorámaképét és artwörkjét, minimum 26 gigapixeleset! Csatlakozzatok a végső harchoz! Bárki, bárhol, bármivel, biztató arckifejezéssel.

Merjünk nagyok lenni, legalább 27 gigapixelesek!

Fellapoztuk a netet a Budapestről fellelhető óriásképek (giant panoramic pictures) ügyében (egyenként elkészített képekből összeállított kollázs, amely hatalmas részletgazdaságot és térélményt ad a zoomolás/nagyítás révén). Elég soványka a hazai felhozatal, főként a jelenlegi világcsúcs, a drezdai 26 gigapixeles világrekord tükrében.

Talán Budapest is bekerülhetne a hírek közé, Drezdát sem kellett újra lebombázni: egy kis reklámgrafikus cég elkészítette a város 26 gigapixeles (297.500 x 87.500 pixel) látképét, oszt mindketten bekerültek a világhíradóba, oszt jól érzik magukat.

Viszonylag olcsó a móka:

világrekord, óriás, kép, fotó, blog, legnagyobb, Budapest, fotó, giant pictures, gigaképek, gigapixel, kép, képek, motorized panoramic head, óriásképek, panoráma, 27 gigapixel, new world record, giant panorama, óriási kép, giga, legnagyobb, MagyarországCanon EOS 5D Mark II (600e forint)

+ 400 miliméteres EOS objektív (400e forint)

+ automata, számítógéppel távvezérelhető speciális állványfej (motorized panoramic head) / photorobot / hardver, egy Rodeon VR Station ST dr. Clausstól, nagyméretű objektívekre kifejlesztve, potom 3300 ejróért.

+ képösszeszővő program /szoftver (vki szerint a drezdai az Autopano Giga Pro-t használta, bár a Rodeonnak saját progija is van)

+ egy masszív állvány

+ egy jobbfajta laptop

+ két hét retusálás egy bivaly brutálbivalytigris gépen a forgalom okozta gebaszok, félbevágott járművek, fej nélküli emberek és egyébb vicces cuccok kiküszöbölésére. A képet célszerű egy felhőtlen napon készíteni, amikor kicsi a forgalom. Például egy atomtámadás kiváló forgalomcsillapító erővel bír.

+ tárhely nagy sávszéleséggel

A képek feldolgozása már egy lehelettel macerásabb hardverigényű (pontosabban ultrabivalytigrisbrutálbeszarás). 1665 RAW kép, egyenként 21.4 megapixel, összesen 102 gb feldolgozásán egy 48 gb memóriás, 16 processzoros gép 96 órán keresztül dolgozott. Egy hosszú hétvégén megvan egyetemi ismerősünk révén, esetleg a paksi atomerőmű központi számítógépén 🙂 Ennyi vassal már bele lehet vágni a 15 minutes of fame fedőnevű kísérletbe.

Lehetséges helyszínek: Citadella, Halászbástya, Mátyás templom tornyának állványzata, Bazilika kupolája, TV torony, erkélyed. Az óriáskép egyben művészeti gesztus is:

+ várjuk művészi ambícióval megvert művészek jelentkezését, akik teleszórnák a várost vizuális poénokkal.

Minden csatlakozó részesül a “dicsőségből”, sőt az esetleges szponzori vagy reklámbevételekből (bár egyelőre nonprofitként indul a terv). A téma külön blogot kap, ahova minden résztvevő egyenlő jogokkal írógathat, saját néven. Ha megfelelő fotóscuccod, ultrabivalygigazsír számítógéped, művészi hajlamaid vagy világmegváltó ötleted van, akkor véssél ide emilt vagy telegrammot:

trurlesklapanciusz (kukac) gmail és com

Alant a drezdai világrekorder óriáskép készítéséről a videóbeszámoló:

Szóval megnézegettük Budapest világváros gigaképekben való megtestesülését a gigapan. org-on, a nagyobb felbontásért kattintson az idézőjelbe tett linkekre (ugrópont, na, nem linkelünk:):

világrekord, óriás, kép, fotó, blog, legnagyobb, Budapest, fotó, giant pictures, gigaképek, gigapixel, kép, képek, motorized panoramic head, óriásképek, panoráma, 27 gigapixel, new world record, giant panorama, óriási kép, giga, legnagyobb, MagyarországLights

Dorka és Kozma fényfestészete a Március 15 téren

Budapest, blog, fotó, panoráma, gigapixel, Elisabeth bridge, Erzsébet hídElisabeth Bridge“,
vagyis az Erzsébet híd Budáról, a Gellért hegyről fotózva (0.15 gigapixel)

János hegy, gigapixel, Budapest, panoráma, blogHungray, Budapest” from the János hegy (0.51 gigapixel)
Budapest, blog, Halászbástya, fotó, panoráma, gigapixel
“Budapest (as seen from Buda)”
A Halászbástyáról fotózva (1.51 gigapixel, egyik legnagyobb)
Budapest, blog, fotó, panoráma, gigapixel, ÓbudaBudapest, Óbuda
Errefelé található Bernáthy Vörös Lyuka (0.77 gigapixel)

Budapest, blog, fotó, panoráma, gigapixel, giant pictures, óriásképe, Eötvös Egyetem, Eotvos University, kép, képek, világrekord, óriás, kép, fotó, blog, legnagyobb, Budapest, fotó, giant pictures, gigaképek, gigapixel, kép, képek, motorized panoramic head, óriásképek, panoráma, 27 gigapixel, new world record, giant panorama, óriási kép, giga, legnagyobb, Magyarország

Roof
Az Eötvös Egyetem tetejéről, Buda (0.2 gigapixel)
gigaképek, Budapest, blog, kép, fotó, panoráma, gigapixel, giant pictures, óriásképek, képek, Hősök tere, Heroes square, Heldenplatz, világrekord, óriás, kép, fotó, blog, legnagyobb, Budapest, fotó, giant pictures, gigaképek, gigapixel, kép, képek, motorized panoramic head, óriásképek, panoráma, 27 gigapixel, new world record, giant panorama, óriási kép, giga, legnagyobb, MagyarországHeroes Square (Hosok tere), Budapest, Hungary
Az örök és hálás téma: Hősök tere éjszaka (0.07 gigapixel)


gigaképek, Budapest, blog, kép, fotó, panoráma, gigapixel, giant pictures, óriásképek, képek, világrekord, óriás, kép, fotó, blog, legnagyobb, Budapest, fotó, giant pictures, gigaképek, gigapixel, kép, képek, motorized panoramic head, óriásképek, panoráma, 27 gigapixel, new world record, giant panorama, óriási kép, giga, legnagyobb, MagyarországBudapest panoráma a Várból
Még egy panorámakép a Várból, ez is viszonylag nagyméretű (1.08 gigapixel)

Nem soroljuk fel az összese, kisebb-nagyobb panorámaképet, a többi megtekintéséhez ide tessék kattintani. A legnagyobb itt (1.7 a Parlament erkélyéről, de technikailag eléggé furi) Kedvcsinálásnak: a nemzetközi mezőny farka vagyunk a méreteket tekintve. Pedig technikailag nem a magyar holdraszállással egyenlő vállalkozásról van szó.

Végezetül Pécs is felkerülhetne a netre egy óriásképpel (Tubesről?), Kael Csaba produkciója után egy nemzetközileg is értékelhető teljesítménnyel. Pécs, Ejrópa állítólagos kulturális fővárosáról ennyit találtunk: Széchenyi tér a katolikus dzsámival, 0.18 gigapixel (+frissítés, 0,8 gp, de erős nagyításban alacsony minőség: itt és itt)
Oszt a következő fejszecsapás lehetne a körpanorámás gigakép… de ne fussunk a betonjövőbe.
(A körpanorámát tekintve Prága a világelső, a városban letelepedett Jeffrey Martin 16 gigapixeles műve révén (vhogy felmászott a prágai TV torony tetejére 🙂 Egy kis kedvcsináló: magyar gömbszférák.

újra infó, tudásnagymami: trurlesklapanciusz (kukac) gmail és com

Reklámok
Hozzászólások
 1. Peti szerint:

  segítenék, de nekem csak egy 10 megás Canonom van, az nem elég jó nektek

 2. Anonymous szerint:

  miért nem kerestek meg cégeket, hogy szponzorálják a tervet?

 3. T szerint:

  szerintem vannak kölcsönző cégek is, végül is csak egy napra kell a felszerelés, az nem lehet olyan nagy befektetés a számotokra

 4. Anonymous szerint:

  nekem csak telefonba szerelt fényképezőgépem van 😦

 5. Klapanciusz szerint:

  hm, ne várjunk, mig ezt is a románok vagy a szlovákok teszik meg helyettünk. Pl. a Budapestet körbefotózó NORC egy román cég.

 6. Klapanciusz szerint:

  vajh' miért van olyan érzésem, h Rodeon motoros állványfejből kis hazánkban senkinek nincs a sufniban porosodó vagy pormentes példánya… Pedig már összeállna a hardver, fényképezőgép és objektív nem ritkaság, vm bivalyerős géphez is hozzá lehet férni, de ennek a high-end, rázkodásmentes Rodeonnak a ritkasága a magyar Forma-1 bajnokéval vetekszik.

 7. TuRuL_2k2 szerint:

  .offHelló, küldenétek egy emailt a balogh.akos [kukac] mandiner pont hu -ra? A kitűnő Blogspoton egyszerűen nem találom, hol tudnék írni nektek..on

 8. Klapanciusz szerint:

  trurlesklapanciusz (kukac) gmail és com

 9. Klapanciusz szerint:

  alakul, alakul, lesz valami 🙂

 10. Klapanciusz szerint:

  köszönjük a segítőkész emileket

 11. nade minek... szerint:

  nekem a faszomról kéne egy gigafotó, hogy a világ összes nője részletekbe menően megcsodálhassa

 12. 8kerblog szerint:

  Ahhoz egy nagyfelbontású mikroszkópra van szükség

 13. disznyó szerint:

  Lenyűgöző a blogod Állványfej!Nem értem, hogy a faszba lehet ennyi anyagot szerkeszteni, felhajtani, kiötölni, átlátni, uralni, ellenőrzés alatt tartani, meg közben klipet csinálni főcímmel, zenével meg a brém tudja, hogy mit.Így én hasztalan fosfoltnak érzem magam. Fura kis nyekegő hangokat hallatva vonszolom szánalmas pőre testem a salakban saját nyálcsíkomon, egy-egy nagyobb erőlködésnél pici pukkanásokkal hátulról.De Te… Isteni dicsfényben fürdöl, illatos opál merengés csak a lét Neked, ki irgalmas közönnyel érzékelsz minket, porbafingó véglényeket a Te végtelen kegyelmedben.Szóval a nemzet büszke Rád!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s