A Ferdinánd-híd lefejezett szobra

Posted: június 13, 2010 in Budapest, Ferdinand Híd, szobor

Levél érkezett Mormogi Papától (ez a “mon nom de guerre” – a “hadinevem”), a szomszédbloggertől, tessék, fotósoppos városszépítés következik:

Egy szegénysorsú szobor ügyében írok most 🙂

Előtt megyek el minden munkanapomon, meg más napokon is gyakran. Tíz éve lehet ilyen szerencsétlen legalább… A történetét részben közli ez a honlap, de nem ad magyarázatot arra, hogy szegény hol, mikor és miért veszítette el a fejét.

Mert ez a jelenlegi sehogyan sem illik rá. Elég megkeresni a lapon – de a könnyebbség kedvéért csatolom ide, a kísérő szöveggel együtt:

Ferdinánd-hídi kútszobor

Ferdinánd híd (azelőtt Élmunkás-híd), dél-keleti felhajtó közepe, VI. ker. Terézváros, Podmaniczky utca (azelőtt: Rudas László utca), a Szív utcával szemben.

Ferdinánd híd, Budapest, szoborA 2,7 m-es mészkő szobrot Louis Victor Michel MERCIER készítette 1873-ban.
A szobrot 1927-ben újrafaragták, – az eredeti a Fővárosi Vízművek gellérthegyi parkjában áll – de ez az újrafaragott szobor ma már a szétesés stádiumában van.
Látszik, hogy a teste felső részét már kicserélték, de a feje mintha nem oda való lenne, le akar esni, nem abba az irányba néz, mint az eredeti szobor feje, és sokkal rondább is annál. (Arról már nem is beszélve, hogy felelőtlen alakok a szobrot összefestették.)
Az eredeti szobor egy díszes kőépítmény félköríves, boltíves szoborfülkéjében állt, de ebből mára már semmi sem maradt meg.
Jelenlegi állapotában ez a szobor az eredeti szobor szépségéhez nem mérhető, talán a fej lecserélésével, a megfelelő irányba állításával és pontos illesztésével még lehetne javítani ezen a mostani siralmas állapoton.

Hozzáteszem, hogy a nem illeszkedő fejet többen elmozdították a helyéről, talán még el is tulajdonították – és részemről nem vagyok arról meggyőződve, hogy szerencsésen pótolták. Mert jelenleg inkább egy csekély tehetséggel megvert egyén karikatúrájának hat. Illetve a karikatúra vázlatának :-(((

Merthogy van egy nem túl jó kép az eredetiről (ugyancsak a “budapest szobrai” lapon):

A szobor nézésiránya, a hajviselete – meg egyáltalán… szóval sehogyse illik rá a mostani fej.
_____________________________________

Epres kertPár hónapja az Epreskert előtt elsétálva balra néztem, a Kmetty (nekem már csak így 🙂 utcára nyíló iparimodern épület homlokzatára – s mit látok?
Ha nem is a “négy legnagyobb vár fokán” feltűzve, de kétségtelenül trófea gyanánt egy női fej…

Az ilyesmi persze nem ritka a szobrászinasok körében, sok szoborkezdemény ácsorg a kertben – de ez valami klasszikus szépséget sugároz. Némi elnyúló tervezgetés után ma ismét odamentem és lefényképeztem.

Íme:

Nem vagyok én Stanley, és ez valószínűleg nem is az “eltűnt” fej (“…mégsem vagyunk elcserélt fejek…”) – de talán megteszi.

Elő hát a jó öreg Fotobolttal!


Az eredmény nem kielégítő ugyan, de szerintem jobb a jelenlegi helyzetnél 🙂

Üdv

Mormogi Papa


Kapcsolódó bejegyzés: A Ferdinánd-híd
Reklámok
Hozzászólások
  1. mici_que szerint:

    az élmunkás boldogtalan szerelmének emlékére

  2. Klapanciusz szerint:

    Lehel, az élmunkás)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s