Baross utca 40: az összedőlésre vár a műemlék gazdája?

Posted: június 22, 2010 in Baross utca, blog, Budapest, műemlék, romok, VIII. kerület

Budapest,  blog, Baross utca, VIII. kerület, romok, műemlék
Budapest,  blog, Baross utca, VIII. kerület, romok, műemlékTavaly márciusi képünk óta is szemmel láthatóan romlott az épület állapota, sőt még a Kétfarkú Kutya Párt légkalapácsos hódja is nekiállt a dekonstrukciónak)))

Talán megvárják a tulajdonosok, amíg teljesen tönkremegy, hogy aztán lekerüljön róla a műemléki védettség. Láttunk már ilyesmit.

Kényszertatarozás? Büntetés? Análfűrész?

Budapest,  blog, Baross utca, VIII. kerület, romok, műemlék, Kétfarkú Kutya Párt, hód
A Baross utca 40. tulajdonosát, aki 4 csillagos, 73 szobás szállodát akar építeni a ház helyére/mellé nem ismerhette meg a Központi Tervtanács február 5-én. A láthatatlan tulaj helyett egyedül kellett helytállnia Páhy Árpád tervezőnek a gyanakvó grémium előtt.
áhy a régi házat a terven egy hétszintes új szárnnyal egészítette ki, ami elfoglalja a tágas udvar nagy részét. A cél az elvárt szobaszám biztosítása mellett a teret határoló tűzfalak takarása volt. Az L-alakú beépítés a szomszéd ház udvarra néző homlokzata előtt megfelelő méretű teret és benapozottságot biztosít. A szállodához szükséges mélygarázst csak az U-alakú ház hátranyúló szárnyainak elbontásával lehet biztosítani, ezeket a terv szerint eredeti formájukban visszaépítenék. A kapualj elveszti eredeti funkcióját, garázslehajtóvá alakul gépkocsilifttel, és a főbejárat átkerül az egyik keskeny ablaknyílás helyére. A régi részben Páhy éttermet, konferenciatermet, az emeleten szobákat alakítana ki, a boltozatos pince alkalmas borozónak, a tetőteret beépíti.
tervet szinte egyöntetű fanyalgás fogadta. A tervtanács tagjai egyetértettek abban, hogy a beépítés túlzott, még jobban besűríti a jelenleg is zsúfolt városrészt. A festett kapualj kezelése különösen méltatlan a műemlékhez, a háznak nyilvánvalóan ez a főbejárata, minden más megoldás erőszakolt és szerencsétlen. Számos más konkrét kifogás is elhangzott, elsősorban az új szárny jellegtelen, semleges, bátortalan megformálásával és a hamisan romantizáló tetőablakokkal kapcsolatban. Fegyverneky Sándor, a tervtanács elnöke összefoglalójában hibásnak nevezte az egész tervezői hozzáállást: a terv az utolsó szögig nagyon precízen ki van dolgozva, csak a torka véres, mondta, mivel ez a telek nem szállodának való. A műemléknek ebben az esetben csak az álca szerep jut, hogy eltakarja az utca felé a telek belsejében végrehajtott óriási beépítést. Egyesek felvetették: a régi ház össze fog dőlni a brutális beavatkozás során, hiszen az egész építkezés a műemléken keresztül bonyolódna le. A tervtanács ezúttal tehát vétózott, de a Baross utca 40-et ez csak a kulisszává silányítástól menti meg, a rohadást semmilyen állásfoglalás nem fogja megállítani
. (építészfórum)

tavalyi képeink:

Reklámok
Hozzászólások
  1. airdace szerint:

    kicsit lejárt hír, újabb fejlemények vannak: http://palotanegyedert.blogspot.com/2010/06/lakossagi-forum-baross-40-rol.htmlholnap lesz a fórum, gondolom ott többet is meg lehet tudni

  2. Kocka szerint:

    Az nem hod!Kivancsi vagyok mi lesz az epulettel, remelem nem egy igenytelen uvegacel irodahaz kerul a helyere. Majd irjatok ha tudtok tobbet!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s